Câte cezariene poate suporta o femeie?

În ultima vreme în România s-a observat o creștere alarmantă a numărului de nașteri prin operație de cezariană la cerere. De fapt, țara noastră ocupă un loc fruntaș în această statistică. Cel mai adesea, multe dintre femeile care apelează la operația de cezariană o fac de frica durerilor nașterii, ori pentru că au auzit de adevărate povești de groază legate de nașterile naturale în maternitățile din România. Mult mai puține sunt cele care ajung la o astfel de intervenție chirugicală din motive medicale. Oricum ar fi, nu asta contează acum, iar întrebarea care apare este însă, câte operații de cezariană poate suporta uterul unei femei.

A doua cezariană, destul de probabilă

Medicii specialiști susțin că în cazul în care, din diferite motive, la prima sarcină puiul tău a venit pe lume în urma unei operații de cezariană, cel mai probabil și în cazul celei de-a doua naștere vei fi nevoită să recurgi la aceeași intervenție. Ce-i drept, sunt și cazuri în care femeile au reușit să nască natural după o primă cezariană, dar numărul lor nu este prea mare. De asemenea, susțin specialiștii, există o mare doză de risc în acest caz, și aproape nimeni nu este dispus să încerce așa ceva.

Câte cezariene?

Probabil că majoritatea femeilor vor susține că răspunsul la această întrebare este două, maxim trei. Cu toate acestea, medicii sunt de părere că nu există un răspuns sigur la această întrebare. De regulă, cu cât femeia este supusă mai multor astfel de intervenții, riscul crește cu fiecare operație. Cu toate acestea, există și cazuri în care femeile au născut de mai multe ori prin operație de cezariană. Este cazul celebrei Tori Spelling, care și-a născut cei cinci copii prin această intervenție chirugicală. Chiar și la noi în țară, dacă vei căuta pe internet, vei găsi mărturii despre mame care au născut mulți copii prin operație de cezariană.

Risc de complicații

De regulă, maxim două cezariene nu au un risc crescut asupra celui mic sau a mamei. Însă, de la a treia astfel de intervenție chirugicală în sus, riscul de a apărea unele complicații este ceva mai ridicat. Cu toate acestea, nu se poate vorbi de un număr fix de astfel de operații care pot fi efectuate fără să apară riscul.

Țesut cicatriceal

După o intervenție chirugicală asupra uterului, cum este operația de cezariană, apare țesutul cicatriceal. Proprietățile acestui țesut nu mai sunt aceleași cu cele ale țesutului original al uterului. Din acest motiv, o a doua intervenție de genul este ceva mai dificilă, însă nu imposibilă, după cum susțin medicii specialiști. Probleme mai mari pot apărea de la a treia operație de cezariană în sus, în cazul țestului cicatriceal.

Probleme cu placenta

Dacă o femeie dă naștere de prea multe ori prin operație de cezariană, placenta sa poate avea unele probleme. Astfel, există posibilitatea ca aceasta să acopere cervixul, sau din contră, implantarea ei se poate face prea adând în peretele uterin. În aceste condiții, riscul la care se supune mama, dar la care este expus și cel mic, este unul destul de ridicat.