Begonia, o plantă pe cât de frumoasă, pe atât de pretențioasă

Begoniile sunt considerate a fi unele dintre cele mai frumoase plante ornamentale, dar care nu sunt chiar atât de ușor de îngrijit. Nu de puține ori, atunci când vrei să te bucuri de frumusețea lor aparte și să le crești în ghivece sau grădina cu flori, riști să se usuce, deși poate că ai avut grijă de ele.

Scurtă descriere

Aceste flori frumoase plante erbacee perene stufoase, și care ajung la înălțimi de 30 până la 40 de centimetri. Provin din Indonezia, India și America Centrală și  de Sud, dar au fost naturalizate și la noi în țară.

Una dintre cele mai apreciate plante ornamentale

Begoniile sunt probabil cele mai populare plante ornamentale, și care reprezintă o adevărată provocare pentru cei care iubesc florile și încearcă să le cultive și acasă. Cu îngrijire adecvată, experții ne spun că unele specii de begonii înfloresc pe tot parcursul anului și au frunziș luxuriant care arată de-a dreptul incredibil. Frunzele acestei plante sunt de culoare verde lucios, dar uneori pot deveni roșiatice și cărnoase. Florile seamănă cu trandafirii și au culori care pornesc de la roșu intens la roz și galben la alb. Daca o plantezi în aer liber va înflori vara, dar în funcție de specie va înflori din plin și în sezonul rece.

Cea mai populară și cunoscută specie este Begonia semperflorens, o plantă cu flori de culori alb, galben, roșu etc., caracterizată printr-un aspect foarte frumos, care înflorește doar vara.

Cum să crești begoniile

Begoniile sunt destul de pretențioase și sunt recunoscute ca fiind plante iubitoare de căldură, așa că au nevoie udare regulată și multă expunere la lumină. Dacă totuși vrei să ai begonii în apartament sau în grădina de flori, trebuie să știi că, în funcție de tip, există și unele caracteristici speciale care trebuie luate în considerare pentru o îngrijire adecvată a acestor plante, despre care îți vom aminti pe scurt în rândurile următoare.

Begoniile rizomatoase

În sezonul cald, este important ca acestea să fie expuse la lumină puternică, dar în același timp trebuie protejate de razele soarelui. Nu trebuie nici să exagerezi cu udatul lor, maxim de două ori pe săptămână este de ajuns, iar solul trebuie să fie bine uscat între două ședințe de udat. Temperatura cea mai confortabilă pentru  această specie  este de 15 grade Celsius. Pe perioada sezonului trece însă, plantele trebuie așezate la umbră la o temperatură de 13 grade sau mai mare. În același timp, reține că aerul uscat le va deteriora. Prin urmare, nu le așeza lângă calorifer.

Begoniile tuberoase

Ca și în cazul celor de mai sus, și acest tip de begonii trebuie udate cu zgârcenie și expuse la lumina naturală (dar trebuie evitat contactul direct cu razele soarelui). Temperaturile de peste 18 grade sunt cele care nu fac bine planteia, așa că experții ne recomandă așezarea ghiveciului pe pietriș umed, care va asigura și umiditatea necesară.

Pentru un drenaj mai bun, cel mai bine este să așezi câteva foi de teracotă pe fundul vasului. Hrănirea cu îngrășământ lichid (care conține potasiu) o dată la două săptămâni în timpul sezonului de vegetație este o metodă prin care le asiguri condiții optime de dezvoltare.

La sfârșitul toamnei, când frunzele încep să cadă, redu sau chiar oprește de tot udarea begoniei. Este și momentul în care trebuie să fie scoși tuberculii, să fie îndepărtate resturile de plante, iar ceea ce rămâne trebuie așezată într-un loc unde să nu înghețe, să existe o bună ventilație și să nu înghețe. Acum ai înțeles de ce aceste flori sunt numite ”micile pretențioase”, nu?

Begonia fasciculata

Dacă până acum ți s-a părut că cele două tipuri de begonii au fost pretențioase, te vei răzgândi curând. Begonia fasciculata sunt poate cele mai dificil de îngrijit. Vara, se recomandă să fie așezate într-un loc însorit, dar în același timp ferit de lumina soarelui. Temperatura ideală pentru ele este de 15 grade Celsius, iar dacă este peste 20 de grade, atunci planta trebuie plasată într-o zonă umbrită, bine ventilată, fără curenți puternici de aer.

Udarea se face o dată sau de două ori pe săptămână, în special dacă vorbim de temperaturi ridicate. Nu uda și florile, pentru că altfel riști pătarea lor. Dacă observi că planta are flori sau frunze uscate, îndepărtează-le pentru că în caz contrar întreaga plantă are de suferit.  Îngrășământul lichid trebuie folosit o dată la două săptămâni, din aprilie până în septembrie.

Pe perioada sezonului rece preferă temperaturi de 15 grade, dar pot supraviețui chiar și la 10 grade.

Plantele bolnave nu se pot recupera

Ca oricare altă plantă, begoniile se pot îmbolnăvi și, prin urmare, se pot pierde. Nimic din ceea ce ai putea încerca în cazul altor plante, pentru a le readuce la viață nu funcționează în cazul lor.

Ce ar trebui să faci cu begoniile uscate?

Dacă florile și frunzele begoniei tale s-au ofilit, mai sunt încă șanse de a salva planta. Salvează tuberculii de plante pentru că astfel vei reuși să ai parte din nou de plante sănătoase.

Pentru că vorbim de o plantă destul de dificil de îngrijit, poate fi destul de frustrant pentru cei care își doresc o asemenea frumusețe în grădina cu flori. Dacă totuși ai răbdarea necesară, discută și cu specialiștii în domeniu, pentru a vedea și care sunt recomandările lor în acest caz. Nu renunța, begoniile sunt printre cele mai frumoase plante ornamentale, iar satisfacția că ai reușit să le crești chiar tu nu se compară cu nimic!