Economisește bani și protejează mediul cu detergenți făcuți de tine
Manual, automat sau universal, la pungă sau cutie, lichid sau capsule… Știi deja la ce ne referim? Este vorba despre un produs care nu poate lipsi din nicio casă atunci când vorbim de spălatul rufelor: detergentul. Rafturile magazinelor parcă că se rup de mulțimea și varietatea produselor de acest gen care sunt așezate pe acestea, și nu de puține ori există numeroase oferte menite să atragă clienții spre un anumit produs.
Adevărul este că nu ne putem plânge de ofertă, problema care apare se referă de fapt la care este cel mai bun produs de gen, în funcție de nevoile utilizatorului, și mai ales, cât costă un detergent bun. În cazul mărcilor cunoscute, prețul este ceva mai ridicat, spre deosebire de celelalte. Cu toate acestea, producătorii susțin că de fapt, economia nu vine de la alegerea unui produs mai ieftin. Un astfel de produs cel mai probabil nu va avea parte de o putere mare de curățare, așa că vei fi nevoit să pui mai mult produs dacă îți dorești să scapi de petele de pe haine. Și atunci, vei fi nevoit să cumperi mai des produsul respectiv. Unde este economia atunci?
Detergent ieftin, făcut acasă
În ultima vreme, există tendința de a ne (re)apropia mai mult de produsele naturale și care să nu dăuneze în vreun fel mediului înconjurător sau stării noastre de sănătate. În această categorie, a produselor nu tocmai ”eco-frinedly” intră și detergenții de rufe. După cum bine știi, aceștia sunt alcătuiți din ingrediente de natură chimică, menite să crească puterea de curățare a acestora.
Dar ce părere ai avea dacă am avea pentru tine o rețetă de detergent ecologic, pe care să ți-l poți prepara chiar acasă, și care să fie și mai economică?
Avantaje demne de luat în seamă
Dacă încă nu îți surâde ideea, îți spunem care ar fi principalele avantaje ale folosirii ale acestui produs. De primul ți-am vorbit deja, și anume faptul că este un produs economic. Știi și tu că detergenții nu sunt chiar ieftini, dar ingredientele pe care le vei folosi la prepararea acestui detergent sunt, așa că și produsul finit va costa, la final, mai puțin decât un pachet obișnuit de detergent din magazine.
Al doilea avantaj este simplitatea. Nu este nevoie să fii doctor în chimie sau cine știe ce mare specialist pentru a prepara detergentul. Rețeta este una simplă, care combină mai multe ingredient ce nu sunt greu de găsit.
Avantajul numărul trei se referă la faptul că acest produs este unul ecologic, iar în alcătuirea lui vei utilize doar produse care sunt prietenoase cu mediul înconjurător.
În fine, ultimul avantaj, dar nu lipsit de importanță este faptul că nu conține substanțe agresive, așa că nu-ți va cauza probleme cutanate sau alergii. De asemenea, acest tip de detergent va putea fi folosit pentru a spăla rufele persoanelor care suferă de afecțiuni ale pielii sau ale bebelușilor, care știm cu toții că au o piele foarte sensibilă.
Ingredientul cheie: bicarbonatul de sodiu
Probabil că ai auzit în ultima vreme despre proprietățile bicarbonatului de sodiu și despre utilizările diverse ale acestuia. Venim și noi cu una în plus și-ți spunem că acesta, în cazul acestui detergent, va acționa ca și un dezinfectant, care va neutraliza pH-ul dacă produsele tale sunt prea acide sau prea alcaline și face materialele mai moi.
Ingrediente necesare
Dacă te-am convins, începem prin a-ți enumera ingredientele de care ai nevoie pentru prepararea acestui detergent ecologic și ieftin. Astfel, ai nevoie de două săpunuri de casă medii sau o bucată mai mare, două căni de borax, două căni de bicarbonat de sodiu, apă și, dacă îți dorești un produs care pe lângă puterea de curățare să se bucure și de un miros plăcut, atunci ia în calcul să ai la îndemână și ulei esențial din aroma preferată, sau care crezi tu că s-ar preta mai bine în acest caz. De regulă, majoritatea oamenilor aleg lavandă sau lămâie.
Mod de preparare
Începe prin a da săpunul de casă pe răzătoare. Pentru prepararea detergentului vei avea nevoie de două căni de săpun ras. Adaugă-l într-o cratiță unde ai pus un litru de apă. Fierbe amestecul la foc mic, folosind o lingură de lemn pentru a amesteca, și ai grijă ca săpunul să se dizolve complet în apă. Separat, într-un alt vas amestecă bine boraxul și bicarbonatul de sodiu, după care, după ce săpunul s-a dizolvat complet, poți trece la combinarea dintre cele două mixuri pregătite până acum. Lingura de lemn nu trebuie să îți lipsească, ci ar fi bine să o ai și acum la îndemână, pentru că ai nevoie de ea pentru a amesteca în continuare până la dizolvarea completă a tuturor ingredientelor.
După aceasta, acum este momentul să adaugi, doar dacă îți dorești, uleiul esențial despre care ți-am amintit mai sus, de aroma pe care o preferi. Nu este neapărat necesar, dar în cazul în care vrei să ca detergenul tău să miroasă frumos, ai nevoie doar de 15 ml de ulei, pe care îl încorporezi ușor în amestec, tot cu ajutorul lingurii de lemn. Și… gata. Amestecul rezultat îl vei putea pune în sticle goale, care trebuie strânse bine, și pe care le vei depozita unde nu au acces copiii sau animăluțele de companie. Pentru a nu uita nici tu ce conțin poți eticheta sticlele. Nu uita ca înainte de folosire să agiți bine sticla, pentru a amesteca din nou bine toate ingredientele.
Cam acestea au fost sugestiile noastre referitor la cum îți poți crea singur/ă un detergent de rufe bun, dar mai ales eco. Cum ți se par? Vei încerca sau nu să îți faci propriul amestec pentru spălatul rufelor?