Detergentul pentru rufe, de la curat, la impecabil
Atunci când vorbești despre detergentul pentru rufe, este aproape imposibil să reușești să acoperi tot subiectul. Rafturile magazinelor abundă de numeroase tipuri de detergenți, care au cam aceeași putere de curățare. Și atunci, cum să alegi produsul cel mai bun? Despre aceasta vom încerca noi să vă vorbim în continuare, în rândurile de mai jos.
Începem prin a vă spune că există două mari categorii de detergenți – pudră și lichizi, care conțin aproape aceleași ingrediente active pentru spălare, dar care diferă una de cealaltă prin substanța de umplutură. Cel pudră conține sulfat de sodiu, iar cel de tip lichid sau gel conține apă și/sau alcool.
Avantajele detergenților pudră
Fără îndoială detergenții de tip pudră sunt încă preferații majorității cumpărătorilor. Eficiența lor a fost dovedită la toate tipurile de rufe, iar în cazul celor albe, când detergentul s-a dizolvat complet, rezultatele care s-au înregistrat au fost pe placul oricărei gospodine. Mai mult decât atât, cercetătorii susțin că unii înălbitori și surfactanți care intră în alcătuirea acestora sunt mult mai eficienți și cu o putere de curățare sporită atunci când sunt sub formă de pudră
Dezavantajele detergenților pudră
Spre deosebire de cei lichizi, aceștia sunt mai greu de manevrat, iar atunci când încărcați cana de plastic cu detergent pentru a-l pune în compartimentul special al mașinii de spălat, se crează un praf care poate provoca probleme de respirații sau declanșarea unor alergii. De asemenea, de multe ori rămân reziduri în compartimentul pentru detergent al mașinii de spălat, care trebuie îndepărtate periodic. În caz contrar se va acumula mizerie și se va simți și un miros neplăcut. Deoarece se dizolvă lent, detergenții de tip pudră sunt recomandați doar pentru programele lungi de spălare, iar aceasta poate fi un dezavantaj, în special atunci când sunteți mereu pe grabă. Pentru ca puterea lor de curățare să fie la capacitate maximă, se recomandă să fie folosiți cu apă caldă sau fierbinte.
Avantajele detergenților lichizi
Principalul lor avantaj este că pot fi folosiți cu mare success la programul scurt al mașinii de spălat, deoarece se dizolvă și acționează rapid, atât în apă rece cât și în apă caldă. Spațiul pe care-l ocupă aceștia este mult mai mic comparativ cu detergenții pudră, iar problema rezidurilor de pe haine sau din compartimentul pentru detergent al mașinii de spălat nu mai există. Aceștia pot fi introduși direct în cuva mașinii de spălat rufe, pentru o a acționa și mai rapid. De multe ori sunt și o alegere mai ieftină, în special dacă sunteți posesorul unei mașini de spălat automate de ultimă generație, care sunt prevăzute cu funcția de a se alimenta singure cu cantitatea de detergent lichid necesară, în fucnție de câte rufe aveți de spălat și cât de murdare sunt.
Dezavantajele detergenților lichizi
Spre deosebire de cei pudră, pentru că sunt prediluați, acești detergenți nu au o putere mare de curățare, ceea ce înseamnă că în cazul rufelor albe veți fi nevoiți să folosiți unele substanțe pentru albire.
Detergenții sub formă de capsule
Sunt deosebit de eficienți chiar și la temperature reduse, de doar 20 de grade, dar fac treabă bună și când avem 90. Pot spăla atât produse albe, cât și colorate și sunt mai ușor de depozitat decât cei lichizi. De asemenea, foarte ușor de utilizați deoarece trebuie doar să puneți capsulele direct în rezervorul mașinii de spălat pentru o spălare mai rapidă. Dezavantajele sunt că nu pot fi folosite funcțiile de pre-spălare și de umplere automată a mașinii de spălat și, ca și în cazul detergenților lichizi, trebuie folosit înălbitor dacă se dorește un alb „strălucitor”.
În prezent, sunt disponibili detergenți îmbunătățiți sub formă de gel și amestec de pudră, care se vând și sub formă de capsule. Cu acest produs, principalele companii producătoare de detergenți au dorit să răspundă cererii clienților pentru o formă care să fie ușor de depozitat și de utilizat, bucurându-se în același timp de avantajele ambelor tipuri de detergent. Rezultatul este o nouă generație de detergenți, deoarece detergenții sub formă de pudră fac rufele albe mai strălucitoare, iar detergenții lichizi cu capsule fac rufele colorate mai curate ca niciodată.
Criterii pentru alegerea unui detergent de rufe bun
Atunci când alegeți un detergent de rufe bun (de orice tip), există patru criterii nenegociabile pentru o bună calitate. Acestea sunt culoarea și materialul rufelor, temperatura la care pot rezista, gradul de murdărie și conținutul de înălbitor al detergentului. Culoarea și țesătura rufelor determină tipul de detergent utilizat și programul mașinii de spălat. Țesăturile fine, lâna și mătasea necesită detergenți speciali și programe speciale ale mașinii. Cele colorate necesită, de asemenea, un tip de detergent diferit față de cele albe. Temperatura la care a fost preparat detergentul și gradul de murdărire a rufelor sunt, de asemenea, factori importanți în alegerea tipului de detergent.
Ținând cont de scopul detergentului
Așa cum am relatat mai sus, detergenții se achiziționează în funcție de rufe. Pentru cele albe, detergenții sub formă de pudră sunt potriviți. Aceștia au o putere de curățare mai mare decât detergenții lichizi și conțin substanțe care ajută la albirea rufelor. Spre deosebire de detergenții pudră, cei lichizi sunt potriviți pentru spălarea hainelor colorate. Aceștia se dizolvă mai repede și pot fi utilizați în programe mai scurte ale mașinii de spălat, ceea ce poate fi de mare ajutor, mai ales atunci când timpul este scurt.
Depozitarea corectă a detergenților de rufe
Poate credeți că este un lucru mărunt, dar nu este așa. Depozitat corect, acesta nu se va deteriora în timp și își va păstra calitatea inițială. De obicei, producătorii susțin că pot fi depozitați în condiții optime, într-un loc lipsit de umezeală, cum ar fi un dulap sau o cămară. Este o greșeală să îi păstrați în baie sau, și mai rău, în magazia de lângă bucătărie.