Detergentul lichid se impune în topul preferințelor

În orice familie din România, rufele murdare se spală de cel puțin două ori pe săptămână. Dacă până acum ceva vreme detergenții solizi era preferați, cei lichizi fiind considerați ”un moft”, sau chiar mai puțin economici față de primii, iată că mai nou aceștia intră în preferințele românilor, care s-au convins că realitatea era mult departe de anumite prejudecăți ale lor. În special și pentru că mașinile automate de spălat de ultimă generație sunt prevăzute cu funcția de a se alimenta singure cu cantitatea de detergent lichid necesară, in funcție de cantitatea de rufe și gradul lor de murdărie, iar în acest fel se face o economie substanțială la detergent.

Cum se folosesc

Detergenții lichizi sunt ideal de folosit atunci când mașina de spălat rufe este folosită la programul scurt. Pentru a avea parte de o putere mare de spălare, caută acei detergenți lichizi concentrați, și nu uita să nu depășești dozele recomandate pe eticheta produsului. În caz contrar nu vei face decât să risipești fără rost detergent, pentru că puterea de spălare a acestora rămâne aceeași. După cum spuneam, în cazul rufelor deschise la culoare sau a celor albe, probabil vei fi nevoită să folosești în prealabil unele solții de îndepărtare a petelor mai dificile, dar în ceea ce privește rufele colorate, atunci acest tip de detergenți se dovedește alegerea ideală.

Precauții în utilizare

Capsulele de detergent lichid pentru rufe au fost create pentru a veni în ajutorul utilizatorilor pentru a doza corect cantitatea de detergent necesară spălării rufelor. Cu toate acestea, producătorii atrag atenția utilizatorilor că deși sunt considerate sigure dacă sunt utilizate corect, este nevoie să țineți cont de anumite reguli de depozitare a acestora, atât înainte cât și după folosire, și mai ales nu le depozita unde copiii pot avea acces. Curiozitatea acestora este bine cunoscută, și dintr-o simplă greșeală se pot produce mai multe accidente nedorite.

Respectă instrucțiunile de pe ambalaj

De asemenea, în utilizarea lor ține cont întotdeauna de instrucțiunile de pe ambalaj trecute de producător. Nu sunt chiar vorba în vânt, și nu te ghida după principiul că tu știi mai bine. Astfel, înainte de a folosi acele capsule de detergenți lichizi, citește mereu cu atenție eticheta; ai grijă să nu ai mâinile umede atunci când le atingi; nu este nevoie să le perforezi, tăia sau rupe pentru a le folosi în mașina de spălat rufe și introdu capsulele direct în cuvă, și fii mereu sigură că ai închis bine punga sau cutia în care le depozitezi.

Atenție la manevrarea lor

Ca și în cazul detergenților clasici sau a altor produse pentru curățenie, ai grijă să eviți contactul conținutului acestor capsule cu ochii. În cazul în care totuși accidentul s-a petrecut, clătești bine cu apă din abundență.

În niciun caz nu înghiți produsul, și mai ales ai grijă ca acesta să nu fie la îndemâna copiilor, pentru a evita un accident casnic de acest gen. Dacă aceasta a avut loc, mergi la medic și nu încerca să rezolvi problema singuri acasă. Este interzisă în acest caz administrarea unui alt lichid, gen lapte, pentru a ”tăia” efectul detergentului, și în niciun caz nu încerca să induci voma, pentru că ai putea face mai mult rău și în niciun caz nu administra anumite medicamente care crezi că ar ajuta în acest sens.

Cum să prepari detergent lichid acasă

În rafturile magazinelor se găsește o ofertă bogată de detergenți lichizi. Cu toate acestea, cam toți au la bază ingredient de natură chimică, neprietenoase cu mediul înconjurător, și care pot produce chiar și unele probleme de sănătate. Ca să nu mai vorbim că sunt și ceva mai scumpi. Dar, indiferent de motivul care stă în spatele refuzului tău de a cumpăra detergent lichid, te asigurăm că nu este nevoie de prea multe ingredient pentru a-ți prepara și singură detergentul lichid acasă, cu ingrediente aflate la îndemâna oricui.

Ingrediente

Ca să intrăm mai repede în subiect îți spunem că ai nevoie de 700 g de sodă caustic, 13 l de apă, 2 l de ulei vegetal deja utilizat, 2 l de săpun lichid ecologic și 500 g de percarbonat. Acesta este un ingredient opțional, dar care va spori semnificativ puterea de albire a detergentului pe care îl vei face. Mai ai nevoie de anumite ustensile, cum ar fi mănuși și ochelari de protecție – pentru că lucrezi cu sodă caustică, să nu uităm asta, o căldare mare din tablă și o lingură mare din lemn, cu care să amesteci în mixtură.

Mod de preparare

Mai întâi umple găleata cu doi litri de apă rece și adaugă treptat cele 700 g de sodă caustică. Folosind lingura de lemn amestecă bine de tot cele două ingrediente, până la încorporarea perfectă a sodei în apă, și nu uita să fii atentă să nu cumva să inhalezi vaporii rezultați în urma operațiunii, deoarece aceștia sunt nocivi pentru sănătatea ta. După ce soda caustică s-a dizolvat în apă, este momentul să adaugi cei doi litri de ulei vegetal și apoi amestecă din nou, până când obții un amestec cu aspect omogen. După încheierea și a acestei operațiuni, poți adăugă cei doi litri de săpun lichid ecologic. Pentru un miros plăcut al detergentului tău lichid, în amestec se mai pot adăuga uleiuri parfumate, cu aromele care sunt preferatele tale. După cum spuneam mai sus, poți folosi la fabricarea detergentului lichid din ingredient ecologice și precarbonat, care are un efect de înălbire suplimentară a rufelor. Nu uita să amesteci din nou bine. Și cu aceasta, prima parte s-a încheiat cu succes, și poți depozita amestecul într-un spațiu întunecat și lasă-l să ”să se odihnească” pentru 24 de ore. După încheierea acesui termen, amestecă detergentul lichid preparat cu o lingură din lemn, adaugă încă doi litri de apă și lasă-l să stea încă 24 de ore. Nu te îngrijora dacă detergentul lichid tinde să se îngroașe ceva mai mult, adaugă din nou 2 litri de apă, amestecă și mai lasă alte 24 de ore. Trebuie să faci aceste operațiuni zilnic, timp de aproximativ o săptămână, sau până ce vei observa că amestecul tău a căpătat consistența unui șampon. Este momentul în care poți răsufla ușurat, ai reușit să-ți produci singură detergentul lichid. Nu-ți mai rămâne decât să depozitezi amestecul rezultat în recipientele pe care le-ai pregătit și apoi… spor la treabă, folosește-l oricând ai nevoie. Pe lângă rufele curate, vei avea și satisfacția că folosești un lucru creat chiar de tine, ceea ce nu-i puțin lucru, nu-i așa?