Robotul pentru curățenie, aparatul care curăță casa singur

După o zi obositoare la serviciu, cu toții ne dorim să ajungem mai repede acasă, unde să ne putem relaxa cu adevărat după o zi obositoare. Cu toate acestea, în special femeile știu că, de fapt, mai durează mult până când vor intervene acele moment de relaxare. Teme făcute cei mici, planșe, fișe, gătit, spălat vase, dat cu mătura și cu mopul. Cam așa ”petrec” femeile serile după ce ajung de la serviciu. Ca să nu mai vorbim de ziua de sâmbătă, rezervată de majoritatea familiilor pentru curățenia generală. Nu e de mirare atunci că ne simțim mai tot timpul obosiți, și simțim că timpul trece parcă prea repede și nu mai avem timp să ne ocupăm de lucrurile care ne fac cu adevărat plăcere. Și atunci, ce e de făcut?

Curățenia nu mai este o corvoadă

După cum spunea cineva, curățenia nu este oblogatorie, dar este necesară. Și, dacă îți dorești uneori să scapi de această sarcină, și cineva să îți preia sarcinile, atunci îți spunem că avem soluția perfectă. S-a inventat acel ”ceva” care să te ajute în procesul de curățenie. Este vorba despre roboții pentru curățenie, echipamente ce pot fi achizționate și de pe internet, de pe anumite site-uri specializate. Acestea au avantajul că trebuie doar să le pornești, iar ele se vor mișca singure pe suprafața pe care o au de curățat. Majoritatea modelelor sunt sferice și aplatizate, tocmai pentru a se strecura cu ușutință și sub mobilă, iar modelele cele mai avansate ale acestui produs au capacitatea de a stoca informații referitoare la harta casei, în baza senzorilor acustici și a undelor infraroșu cu care sunt dotate. Aceste aparate sunt dotate cu perii cu ajutorul cărora colectează praful pe care mai apoi îl depozitează într-un recipient de colectare. Sarcina ta va fi ca, periodic, să cureți acest recipient, mai ales că acesta nu are o capacitate prea mare.

Cum alegi un robot pentru curățenie bun

Evident că și în cazul acestor aparate trebuie să luăm în calcul anumite caracteristici ale acestuia, pentru a fi siguri că am ales modelul potrivit în funcție de necesitățile noastre.

Puterea de aspirare

Este primul criteriu care trebuie luat în considerare atunci când alegem un robot pentru curățenie. Evident, regula care spune că dacă puterea de aspirare este mai puternică, au atât robotul va ”trage” mai bine murdăria, aproape că nici nu mai trebuia amintită.

Locurile de acces

Atunci când se ia în calcul achiziționarea unui rbot pentru curățenie, este important să se știe dacă acesta poate ajunge și în locurile mai greu de accesat în mod normal, cum ar fi colțurile camerei sau spațiul de sub mobilă. Dacă robotul nu poate îndeplini aceste cerințe, atunci nici nu merită să îți bați capul cu el.

Capacitatea recipientului de stocare a prafului

După cum probabil ai intuit, o capacitate mare a recipientului de colectare a prafului trebuie să fie cât mai mare. Unele persoane pleacă de acasă și lasă robotul să-și facă treaba. Ce s-ar întâmpla dacă acesta s-ar opri și nu ar mai termina de curățat, din cauză că recipientul pentru praf s-a umplut și nu ar fi nimeni acasă care să-l golească?

Prețul

Prețurile sunt diferite, în funcție de model și proprietățile fiecărui aparat în parte. Acestea sunt cuprinse între câteva sute de lei și ajung chiar și la nivelul miilor. Depinde acum și de bugetul pe care ți-l propui pentru a investi într-un astfel de aparat.

Ajută aparatul să lucreze la capacitate maximă

Pentru a avea parte de curățenie dorită, iar aparatul să-și facă treaba la capacitate maximă, îi poți veni oarecum în ajutor. Să exemplificăm. Chiar dacă ai ales un model bun, care este dotat cu senzori de detectare a mobile, aceasta nu înseamnă că-l vei porni în camera celui mic, de exemplu, cât timp pe jos încă mai sunt aruncate piesele de la jocul de Lego. În camera de zi, unde ai vrut un decor cât mai modern, este posibil ca în colțurile ei să-ți fi amplasat anumite obiecte fragile, ca de exemplu. Îndepărtează-le din calea aparatului, pentru că poți risca să ți le spargă sau deterioreze. De asemenea, atunci când pornești aparatul, ai grijă ca animăluțul de companie să nu fie prin zonă, și mai ales nu-l folosească drept mijloc de locomoție. Chiar dacă pe internet găsești unele filmulețe în care pisicuțele se plimbă pe partea plată a aparatului, nu te sfătuim să faci și tu aceleași lucru. De asemenea, nu-l lăsa la îndemâna celor mici, și nu credem că este nevoie să mai detaliem de ce.

Indiferent de modelul ales, în special la început, nu-l lăsa să lucreze singur, iar tu să fii Inspectorul Curățenie din spatele lui. Fii atentă la felul cum lucrează, dacă ai făcut setările potrivite, sau dacă nu cumva riști să pice de pe trepte. Abia după ce te-ai asigurat că ai învățat cum se fac corect setările, poți fi ceva mai relaxată și să-l lași să-și îndeplinească scopul.

Precauții în utilizare

Chiar dacă ți se pare aparatul miracol, care te-a scutit de mult efort, nu-i forța capacitatea și nu îl folosi în alt scop decât cel pentru care a fost programat: curățenia ÎN CASĂ. În niciun caz nu folosi robotul pentru a curăța aleile din fața casei. De asemenea, dacă pe jos se găsesc cioburi, de exemplu, încearcă pe cât posibil să le îndepărtezi pe toate înainte de a pune aparatul în funcțiune. Nici îndepartarea molozului sau a grămezilor de praf rămase după ce ai renovat camera nu intră în atribuțiile sale, așa că nu mai insista. Doar respectând aceste precauții în utilizare veți avea parte de o durată de funcționare ridicată a aparatului, și chiar vrei acest lucru, mai ales că a costat o sumă deloc neglijabilă.